Volejte 381 679 988
Po - Pá 7:00 - 15:00

Na co si dát pozor při využití dotace Dešťovka

19. březen 2019

Nechcete plýtvat pitnou vodou na zálivku zahrady, případně na splachování WC, ale kapacita sudu vám na zálivku celé zahrady bohužel nevystačí. Pořizovací náklady na řešení sběru dešťové vody se vyšplhá do desetitisíců. Nabízí se využít možnosti dotace Dešťovka, jejíž druhá vlna je v plném proudu. Pojďme se podívat na několik věcí, na které byste si měli dát pozor.

Na co si dát pozor při využití dotace DešťovkaNa co si dát pozor při využití dotace Dešťovka

Jak na dotace Dešťovka

Základní informace o dotačním programu Dešťovka jsme pro vás sepsali v článku Čerpejte dotace na využívání dešťové vody. Pokud jste již pevně přesvědčeni, že chcete dotaci využít, podívejte se na podrobný návod, jak o dotaci Dešťovka požádat.

Jak je to s výší dotace a návratností investice

Čím větší plochu dokážete odvodnit, tím větší dotaci pravděpodobně získáte. Jak zjistíte její výši? Maximální výši dotace zjistíte na základě odborného posudku, bez kterého se neobejdete ani při podávání žádosti. Odborný posudek by měla v ideálním případě vypracovat totožná firma, která vám bude realizovat celé řešení. Máte ale možnost volby kterékoliv firmy, která posudky zpracovává.

Cena zpracování posudku se pohybuje řádech tisíců korun. Pozitivní zprávou je, že zpracování posudku patří mezi náklady, na které se dotace vztahuje. Maximální výše dotace činí 50 % nákladů na řešení. Mezi náklady můžete uplatnit cenu nádrže na dešťovku, komponenty, montáž, zemní práce apod.

V každém případě je potřeba počítat s tím, že musíte celé řešení nejprve zainvestovat sami. Dotaci pak čerpáte až zpětně.

Modelový příklad:

Na základě odborného posudku se dozvíte, že vzhledem k množství plochy k odvodnění a maximální kapacitě nádrže můžete čerpat maximálně 50 000 Kč. Celkové náklady na pořízení nádrže, její montáž a další práce činí například 90 000 Kč. Výsledná výše dotace činí 45 000 Kč.

Jak vybrat vhodnou nádrž na dešťovku

V souvislosti s dotací se také musíte rozhodnout, jakou nádrž na dešťovku si vyberete. V každém případě se bude jednat o podzemní nádrž. Musíte zohlednit také místo, kam nádrž umístíte. A to z hlediska nutnosti výkopu, přístupu těžké techniky a dalších okolností.

Máte na výběr hned z několika druhů, přičemž nejvíce doporučujeme modulovou nádrž VarioTank. Jednou z jejich největších výhod je, že se jedná o modulovou nádrž. Tedy nemusíte se přizpůsobovat její velikosti, ale můžete si ji sami namodulovat v našem konfigurátoru, případně vám s tím pomůžeme.

Stačí zadat požadovaný objem nádrže a poskládat jednotlivé komponenty, aby vám to vyhovovalo po všech směrech. Další nespornou výhodou nádrží VarioTank je, že je můžete instalovat do pojízdných ploch (například před garáž či pod příjezdovou cestu). K jejich umístění do země není potřeba těžké techniky, protože stačí kopat pouze do hloubky 1,3 metru.

Více informací o výběru vhodné nádrže najdete v našem článku Jak vybrat nádrž na dešťovou vodu.

Máte zájem o možnosti dotace Dešťovka v místě vašeho bydliště, ale nechcete se do toho pouštět na vlastní pěst? Rádi vám s tím pomůžeme.