Volejte 381 679 988
Po - Pá 7:00 - 15:00

Co je to šedá voda a jak ji využít

27. květen 2019

V domácnostech se setkáváme s tzv. šedou vodou. Ta ve většině případů končí v kanalizaci. Ale i tu můžete následně za určitých předpokladů využít v rámci domu. Co je to šedá voda, jak se liší od dešťové vody a jak ji využít? Pojďme se na to společně podívat.

Co je to šedá voda a jak ji využít | obrázek z unsplash.comCo je to šedá voda a jak ji využít | obrázek z unsplash.com

Co je to šedá voda

Šedá voda patří mezi splaškové vody, které však neobsahují fekálie nebo moč. Jde o vodu, která odtéká z umyvadel, sprch, van, myček nebo například dřezů v domácnosti. Původně jde tedy většinou o zdroj pitné vody. Pokud se šedá voda upraví a zpracuje, můžete ji využít jako takzvanou bílou vodu. Ta slouží obdobně jako dešťová voda zejména k zalévání zahrady nebo splachování WC. Díky tomu můžete ušetřit i tisíce korun ročně. Definici šedé vody upřesňuje označení EN 12056.

Druhy šedých vod

Obecně rozdělujeme šedé vody na čtyři základní druhy. V rámci jednotlivých druhů sledujeme také jejich znečištění. Od míry znečištění se následně určuje její možné využití. Mezi základní druhy patří

  • šedé vody z kuchyní a myček
  • šedé vody z praček
  • šedé vody z koupelen (umyvadla, vany, sprchy)
  • ostatní šedé vody

Mezi nejkontaminovanější a tedy nejméně využitelné šedé vody patří zejména voda z kuchyně. Ta často obsahuje tuky, oleje a další znečištění. Za mnohem více použitelnou vodu považujeme vodu z koupelny, tedy ze sprch, van a umyvadel.

Jak využít šedou vodu

Základem pro využití šedé vody je čistírna, respektive čistička šedých vod. Ta funguje na bázi membránové technologie, přičemž během čištění zbaví vodu většiny virů a bakterií.  Systém čistírny šedých vod se skládá z několika částí, přičemž se nejprve voda dostane přes filtr mechanických nečistot do nádrže, kde probíhá aerobní biologické čištění pomocí zmíněného membránového modulu. Následně je voda dezinfikována pomocí UV lampy. V případě nedostatku šedé vody je akumulační nádrž napojena na zdroj pitné vody pro doplnění potřebné hladiny.

Po vyčištění se z šedé vody stane bílá, kterou můžeme díky své kvalitě přirovnat k dešťové vodě. Na základě toho ji můžete tedy dále využívat stejně jako vodu dešťovou k zálivce zahrady, splachování WC, mytí vozu a podobně.


Čerpejte dotace na využívání dešťové vody z programu Dešťovka

Více informací


Proč byste měli využívat šedou vodu

V první řadě je prokazatelné, že využitím šedé vody v domácnosti ušetříte až 50 % denní spotřeby pitné vody. Návratnost investice do čističky se vám vrátí tedy poměrně brzy. Navíc v kombinaci s využíváním dešťové vody můžete ušetřit ještě výrazněji a hlavně zamezíte obrovskému plýtvání pitné vody. Myslete i na příští generace.