Volejte 381 679 988
Po - Pá 7:00 - 15:00

Zelený trávník není zadarmo: Jak ho správně zavlažovat?

7. březen 2018

Letní měsíce většinou bývají suché a dají našim trávníkům zabrat. Stačí pár dní bez deště a trávník má místo zelené barvy barvu žlutou. Co s tím? Pokud bazírujeme na tom, že náš trávník bude i v suchém létě zelený, musíme ho v zelené barvě udržovat zavlažováním. Ale zase to na druhou stranu nesmíme přehánět. Týdenní dávka pro trávník by měla být okolo 35 - 40 mm.

Zelený trávník není zadarmo: Jak ho správně zavlažovat?Zelený trávník není zadarmo: Jak ho správně zavlažovat?

Zavlažovat, zavlažovat, zavlažovat … ale jak moc?

Pokud bazírujeme na tom, že náš trávník bude i v suchém létě zelený, musíme ho v zelené barvě udržovat zavlažováním. Ale zase to na druhou stranu nesmíme přehánět. Týdenní dávka pro trávník by měla být okolo 35 - 40 mm.

Pokud bychom trávník dlouhodobě přemokřovali, ohrozí jej plísně (např. kornatka) a další houbové choroby a náš trávník rychle zdecimují.

V kterou denní dobu zavlažovat?

Nejlépe nad ránem a nejlépe automatickými rozprašovači. Vodu k nim pouštíme buď manuálně, nebo se rozmazlujeme a pořídili jsme si programovatelný zavlažovací systém.

Začít se zálivkou (v případě manuálního spouštění) musíme již v počátcích sucha, aby trávník nestihl zežloutnout. Jeho opětné zezelenání zabere dost času a kondice trávníku se zbytečně snižuje. Zelený trávník vypadá lépe než ten žlutý, je příjemnější na „omak“, když po něm chodíme na boso, ale také má více síly dusit plevelné rostliny a hlavně mech.

Proč zavlažovat raději nad ránem?

Protože je chladněji, ještě nesvítí slunce a rostliny tedy nedostávají šok způsobený obrovským rozdílem mezi teplotou vzduchu a vody. Pokud bychom zalévali přes poledne za plného slunce, zbytečně bychom trávu oslabovali právě tímto teplotním šokem. Navíc se v chladnějším prostředí většina vody vsákne a rostliny ji mohou dobře zužitkovat.

Jak často zavlažovat?

Zavlažování časté a malými dávkami je celkem k ničemu. Trávník vyžaduje zálivku méně častou – maximálně 3x týdně, zato vydatnou. Zemina se provlhčí do hloubky a kořeny takovou závlahu lépe udrží a zužitkují.

Výjimkou je nový trávník, který musíme zavlažovat častěji, protože kořeny jsou ještě mělké.

Četnost zalévání závisí také na typů půdy. V písčitých půdách se voda drží kratší dobu, v jílovitějších budeme mít se zavlažováním práce o něco méně.

Naprogramováním to nekončí

Pokud používáme závlahu trávníku řízenou počítačem (máme ji naprogramovanou), nesmíme zapomenout, že pokud prší více, je nutné závlahu snížit, většinou systémy nabízejí procentuální snížení původně nastavené dávky. Naopak, pokud je větší sucho, dávku zvyšujeme.


Zdroje fotografií: pixabay.com, archiv autorky