Volejte 381 679 988
Po - Pá 7:00 - 15:00

Nemůžete mít vodoměr přímo v domě? Vodoměrná šachta je řešením

20. srpen 2018

Stavíte dům a úřady vám neumožňují umístit vodoměr přímo do domu? Pak se vám bude hodit vodoměrná šachta. K umístění vodoměrné šachty nepotřebujete ani stavební povolení a montáž zvládnete i svépomocí. A těch výhod je mnohem více. Pojďme se podívat, jak to funguje.

Nemůžete mít vodoměr přímo v domě? Vodoměrná šachta je řešenímNemůžete mít vodoměr přímo v domě? Vodoměrná šachta je řešením

Co je to vodoměrná šachta

Vodoměrná šachta slouží k umístění vodoměru mimo objekt. My používáme zejména plastové šachty z polypropylenu, které se instalují pod terén do hloubky, kde nehrozí zamrznutí vodoměru. Šachta je opatřena samosvornými prostupy pro vstupní a výstupní potrubí a je připravena na montáž vodoměru. Přístup k vodoměru zajišťuje poklop a plastový žebřík.

Šachtu můžete umístit šachtu kamkoliv na pozemek včetně pojízdných ploch. K tomu slouží zátěžové poklopy. Velikost šachty je přizpůsobena pro manipulaci osoby s vodoměrem a k šachtě máte díky její konstrukci a odolnosti přístup po celý rok.

Jak se provádí instalace

Montáž vodoměrné šachty patří mezi jednodušší práce a šikovné české ruce je zvládnou i svépomocí. Konstrukce vodoměru je válcovitého tvaru a při montáži je zapotřebí provést výkop do požadované hloubky a vytvořit betonovou podkladní desku, respektive kotvu. Pokladní deska by měla dosahovat do výšky 10 cm po celém obvodu šachty. Díky tomu bude šachta ukotvena a nebude se pohybovat po desce. Po zatvrdnutí betonu je instalace otázkou několika hodin.

Běžné šachty se musí po osazení ještě obetonovat. To v případě našich polypropylenových šachet není třeba. Kolem šachty zasypete prostor tříděnou zeminou a bezprostřední okolí šachty obsypete štěrkem. Tím si ušetříte náklady na další betonování a čas při tvrdnutí betonu. Šachta i tak vydrží v terénu i se spodní vodou. Navíc polypropylen patří mezi materiály s extrémně dlouhou životností a vysokou odolností.

Výhody vodoměrných šachet

Mezi největší výhody vodoměrných šachet patří to, že ji můžete umístit kamkoliv na vašem pozemku, dokonce i do pojízdných ploch, tedy například před garáž či na příjezdovou cestu. Na výběr máte z nepřeberného množství variant šachet, tak aby co nejvíce odpovídala vašim požadavkům a potřebám. Víko je možné opatřit uzamykatelným zámkem pro zamezení vstupu dětem a nežádoucím osobám. V případě zájmu dokážeme vyrobit vodoměrnou šachtu přímo na míru vašim požadavkům.

Další výhody vodoměrných šachet:

  • jednoduchá montáž svépomocí bez nutnosti obetonování
  • vysoká životnost a odolnost i v přítomnosti podzemních vod
  • celoroční přístup k vodoměru
  • snadná manipulace s vodoměrem díky dostatečnému prostoru uvnitř šachty
  • využití v případě rodinných domů i liniových staveb vodovodů
  • splnění všech požadavků EN a ČSN
  • není třeba stavebního povolení

Je pro vás vodoměrná šachta to pravé? Vyberte si z našich produktů.